Coronacrisis | COVID-19

Coronavirus COVID-19 globe mondmasker mondkapje SkiMaquis OntdekCorsica WintersportDeluxe

De coronacrisis. COVID-19. Een pandemie. We staan aan het begin van een nieuw jaar en de wereld is nog altijd in de ban van het coronavirus. Informatie is daarom van essentieel belang. Op deze pagina willen wij jou informeren over de impact van COVID-19 op Frankrijk en Corsica in het bijzonder.

Bienvenue en France

Per 15 juni 2020 waren we weer welkom in Frankrijk. Dat liet de Franse overheid op 28/05 weten bij monde van minister-president Edouard Philippe. De coronacrisis leek zijn hoogtepunt te hebben bereikt.
Er werden 2 ‘maren’ verbonden aan het openstellen van het land voor toeristen: de gezondheidssituatie in Frankrijk moest stabiel blijven en er moesten grensafspraken bestaan tussen Frankrijk en het land van herkomst van de reiziger. 

UPDATE 11/01/2021:

Even leek het de goede kant op te gaan met het aantal besmettingen en waren er versoepelingen in zicht. Helaas bleek men te vroeg te hebben gejuichd en is een aantal versoepelingen inmiddels weer teruggedraaid. De état d’urgence sanitaire (gezondheidsnoodtoestand) is opnieuw uitgeroepen en duurt tot minstens 16 februari 2021. Deze maatregel houdt in dat de Franse regering versneld wetten en maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus mag doorvoeren als de situatie daarom vraagt. Vergelijk het met onze coronaspoedwet.

Omdat positieve cijfers uitblijven mogen de horeca, musea en bioscopen nog niet open in januari. Ook de wintersportgebieden blijven een no go-area. Op 20 januari geeft de Franse overheid informatie over eventuele heropeningen in februari. Ook de ontdekking van de Britse variant van COVID-19 is terug te zien in het huidige beleid. Per 10/01/2021 is de avondklok in een aantal Franse departementen vervroegd naar 18:00 uur. Corsica is daar vooralsnog niet een van.

Wat is de status?


Fransen mogen zich vrij verplaatsen. De verplichte ‘attestation de déplacement’ is vervallen, behalve tijdens de avondklok.
Alle winkels zijn open (ook kappers)
Avondklok van 21:00 uur tot 07:00 uur
Avondklok vanaf 18:00 uur in een groot aantal departementen (met name in het oosten en zuidoosten van Frankrijk)
Kerken blijven open
Musea, bioscopen, clubs en theaters mogen ondanks eerder aangekondigde versoepelingen nog altijd geen gasten ontvangen
Horeca blijft gesloten
Sportscholen blijven dicht
Thuiswerken blijft de norm, indien mogelijk
Privé-bijeenkomsten moeten tot een minimum beperkt blijven (maximaal 6 personen onder 1 dak)
Alle evenementen en grote bijeenkomsten zijn verboden
Scholen en crèches blijven open. Mondkapjes zijn verplicht voor kinderen vanaf 6 jaar.
Markten met versproducten mogen klanten blijven verwelkomen. Dit geldt ook voor overdekte markten.
Parken, bossen en stranden blijven toegankelijk voor publiek
Hotels mogen gasten ontvangen. Er is alleen roomservice mogelijk
Benzinestations, wegrestaurants, garages en autoverhuurbedrijven blijven open
Bejaardenhuizen mogen bezoek blijven ontvangen

Naar alle waarschijnlijkheid blijven de Franse wintersportgebieden tot nader order helaas gesloten. Je bent er welkom, maar de liften blijven gesloten.

Couvre feu (avondklok), wat houdt dat in?

Je buitenshuis begeven mag alleen met een zogenaamde ‘attestation de déplacement‘. Houd je je niet aan de regels, dan kun je een boete van € 135 tegemoet zien. Je mag naar je werk, ziekenhuisbezoek is toegestaan, het is toegestaan de hond uitlaten en familie te bezoeken als daartoe dringende reden is. Ook voor internationale reizen mag je je tijdens de avondklok verplaatsen. Voor al deze ‘uitjes’ heb je een ingevulde ‘attestation’ nodig.

Vaccin

Frankrijk startte eind december met vaccineren, maar heeft nog een lange weg te gaan. Het land heeft 200 miljoen doses beschikbaar. Verplegend personeel, ouderen en chronisch zieken krijgen voorrang. Vaccinatie is gratis en vrijwillig.

Reizen 

Ondanks het feit dat de lockdown anders doet vermoeden, zijn er momenteel geen reisbeperkingen voor reizigers uit Shengenlanden. Binnen de Schengenzone mag wat Frankrijk betreft dus nog altijd vrij gereisd worden. Er is is geen verplichte coronatest of quarantaine voor reizigers uit deze landen. Wel zijn ook toeristen verplicht zich aan de Franse coronaregels te houden.
Voor landen buiten Europa gelden strenge grensrestricties en wordt het overleggen van een negatieve COVID-test verplicht gesteld.

De Nederlandse overheid raadt niet-noodzakelijke reizen naar Frankrijk af. Een bezoek aan je tweede huis is helaas geen noodzakelijke reis. Ben je toch in Frankrijk geweest dan moet je bij terugkomst in Nederland 10 dagen in zelfquarantaine. Ook iets om rekening mee te houden: een negatief reisadvies naast je neerleggen heeft mogelijk ook gevolgen voor de dekking van je reis-, annulerings- en ziektekostenverzekering.

Corsica: 

Vanwege een verhoogde besmettingsgraad besloot de Franse overheid op 05/09/2020 dat ook Corsica tot de rode gebieden (zone rouge) zou horen. Gold er aanvankelijk een avondklok (couvre feu) tot eind november, sinds vrijdag 30 oktober is het land weer in lockdown. Deze ‘confinement’ is op woensdag 28 oktober afgekondigd door president Macron. De Franse regering hoopt met deze strenge maatregelen het oprukkende coronavirus een halt toe te roepen.

Op 11/01/2021 ziet het er op Corsica als volgt uit:

Aantal mensen opgenomen in het ziekenhuis: 21
Aantal mensen op de IC: 10
Corsica telt 116 coronadoden sinds 1 maart 2020

Op de website van de Franse overheid zijn actuele cijfers per departement te zien (klik op ‘carte et données’ en vervolgens op ‘corse’ voor de stand van zaken op Corsica):

Bloedend hart

Corsica snakt naar vakantiegangers die hun mooie eiland willen ontdekken! Van alle regio’s van Frankrijk lijkt Corsica het hardst getroffen. Helemaal nu het eiland rood kleurt. Op Corsica vertegenwoordigt het toerisme 30% van het BNP (op het vaste land is dit 7%). De Corsicanen zagen hun reserveringen door de lockdown al opdrogen en lijken een herhaling hiervan voor hun kiezen te krijgen. Toeristen willen hun kennismaking met het Île de Beauté uitstellen en door de ‘verkleuring’ eind vorig jaar regende het wederom annuleringen. Het normaliter zo gewilde naseizoen is verloren te gaan. Ontzettend triest.
Zoals de Corsicanen zelf zeggen: la facture sera salée en Corse. Ofwel Corsica kan een gepeperde rekening tegemoet zien ?

Be safe!

Wij staan in deze bijzondere tijd graag voor je klaar. Dat blijft ons motto. Maar we verheugen ons natuurlijk ook op het samenstellen van nieuwe droomreizen. Je kunt ons op werkdagen (m.u.v. woensdag) bellen tussen 10:00 en 17:00 uur. Mailen mag natuurlijk ook. We streven ernaar jouw mail binnen 24 uur te beantwoorden of -zo je wenst- telefonisch contact met je op te nemen.

We wensen je curaghju in deze uitdagende tijden & verwelkomen je graag terug op ontdekcorsica.nl!

Liefs,

Team SkiMaquis

VvKR logo SkiMaquis